112'ye asılsız ihbarın cezası 15 Bin TL'ye çıktı

Acil çağrı merkezlerine gelen gereksiz ya da asılsız ihbarların cezaları arttırıldı. Tekrarı halinde ise cezalar 2 katına çıkarılacak.

Kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması ve acil müdahale durumlarının sekteye uğramaması için yeni bir düzenlemeye gidildi. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 112 Acil Çağrı Merkezlerini gereksiz yere meşgul eden ve asılsız ihbarlarda bulunan kişilere yönelik cezai yaptırımları artıran kanun teklifini kabul etti. 

Asılsız ihbarlara 15 Bin TL ceza

Yasa kapsamında, ekiplerin olay yerine sevk edilmesine neden olan ancak ihbarın gerçek dışı olduğu ekiplerce tutanakla tespit edilen durumlarda, ihbarı yapan kişiye 15 bin TL idari para cezası uygulanacak. 

Düzenleme ile özellikle kasıtlı ve yanıltıcı çağrıların önüne geçilmesi hedefleniyor. 

Gereksiz aramalara 1.500 TL ceza

Yeni düzenleme 112 hattını meşgul eden ancak olay bildirimi içermeyen gereksiz aramalara da cezayı arttırdı. Uygulanan mevcut 250 TL’lik ceza da güncellenerek 1.500 TL’ye çıkarıldı. Yani yanlışlıkla arayıp hattı meşgul etmeniz halinde cezan işlemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. 

Tekrar eden ihlallerde ceza katlanacak

Düzenlemeye göre, aynı fiilin bir yıl içerisinde tekrarlanması halinde uygulanacak ceza iki katına çıkarılacak. Yani ikinci kez asılsız ihbarda bulunan kişiler 30.000 TL’ye kadar ceza riskiyle karşılaşacak.

Gereksiz aramalar acil olayların önüne geçiyor

İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 112 Acil Çağrı Merkezlerine gelen çağrıların yaklaşık %70’inin gereksiz ya da asılsız olduğu belirtiliyor. Bu durum, gerçek acil durum çağrılarının gecikmesine ve müdahale süreçlerinin aksamasına neden oluyor. Yeni kanuni düzenleme ile bu oranın düşürülmesi ve 112’nin yalnızca gerçek ihtiyaçlar için kullanılması amaçlanıyor.

Bakmadan Geçme

Kamu Gündemi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!